Scroll to top
© 2017, Norebro theme by Colabr.io

Kennismaken en -delen tijdens THE NEXT FIT 2018

28 juni j.l. vond de eerste editie van THE NEXT FIT plaats. Een jaarlijks terugkerend event dat in het leven is geroepen door ORGfit in samenwerking met UMIO | Maastricht University en volledig in het teken staat van kennismaken en kennis delen. Een doelstelling die, mede door het hoge bezoekersaantal en een inspirerende spreker, ruimschoots behaald werd.

Eerste editie THE NEXT FIT
Rond de klok van 14.00u werden de 130 genodigden ontvangen aan de Tongersestraat in Maastricht. Deze locatie van Maastricht University was namelijk het toneel van de allereerste editie van THE NEXT FIT. Onder het genot van een kop koffie en een stukje Limburgse vlaai konden de gasten alvast kennismaken met elkaar en de verwachtingen van de middag met elkaar delen.

Na ongeveer een half uur gaf Rogier Deumes van Maastricht University met een onvervalste schoolbel (hoe kan het ook anders op de universiteit) het officiële startsein van THE NEXT FIT en werden alle gasten van Ad Fundum naar de collegezaal begeleidt om daar, na een korte introductie door Maurice Franssen (ORGfit), de voordracht van spreker Rens van Loon bij te wonen.

Rens van Loon
Rens is hoogleraar Dialogical Leadership aan Tilburg University, department of Philosophy, Business Ethics. Hij heeft ruime ervaring als docent bij de business school TIAS, Deloitte Academy, Deloitte University, University di Castellanza (Milaan). Tevens is hij board member van de International Leadership Association (ILA). Daarnaast heeft hij meer dan 25 jaar ervaring in executive coaching, begeleiding van individuele leden van RvB, RvT, RvC in hun rol als leider; het begeleiden van teams, en meedenken met het proces van leadership, learning & culture development in organisaties als geheel, in zowel profit als non-profit organisaties, in Nederland en internationaal.


De toekomst van leiderschap: Als leiders volgers worden

Tijdens zijn voordracht gunde Rens van Loon de aanwezige bezoekers een blik op de toekomst van leiderschap. Daarbij sneed hij interessante vraagstukken aan over de rol van toeval en intentie. Ben je nu eenmaal zoals je bent? Kun je daadwerkelijk veranderen en hoe werkt dat in de praktijk als leiders volgers worden (en vice versa)?

Daarnaast gaf Rens ook zijn visie op de identiteit van leiders en volgers. Wat maakt een leider tot leider en een volger tot volger? Wanneer doen zich rolwisselingen voor? En wat betekent een rolwisseling voor het doen, denken en voelen van die persoon? De conclusie: Iedereen is per definitie beide, leidend én volgend.

Met enkele prikkelende stellingen wist Rens er een interactieve sessie van te maken. Hierbij gaf hij tijdens zijn verhaal aan open te staan voor moeilijke vragen en hij werd niet teleurgesteld. Het leidde in ieder geval tot genoeg gesprekstof voor de korte pauze na het eerste bedrijf.


Problemen oplossen vereist maatwerk

Nadat iedereen weer had plaatsgenomen in de schoolbanken vervolgde Rens zijn voordracht met het derde thema van de middag: De problemen waar we in onze organisaties en bedrijven mee worden geconfronteerd. Vaak wordt namelijk éénzelfde leiderschapsstijl gebruikt voor de oplossing van alle problemen. Rens toonde in zijn verhaal echter aan dat verschillende problemen met verschillende benaderingen aangepakt moeten worden waarbij een aanpak door middel van dialoog veel meer kans van slagen heeft bij complexe problemen. Ook in het tweede bedrijf kreeg Rens weer enkele pittige vragen op zich afgevuurd, maar ook in dit geval wist hij ze allemaal te voorzien van een passend antwoord.

Na afloop van Rens’ voordracht was het tijd voor de bezoekers om zich weer naar Ad Fundum te begeven om daar, onder het genot van een hapje en een drankje, nog na te praten over de inspirerende woorden van Rens en elkaar nog beter te leren kennen. Maar niet voordat Maurice Franssen Rens had bedankt voor uiterst interessante invulling van de eerste editie van THE NEXT FIT.

Voor wie wil blijven leren

  • In 2019 starten we met de Masterclass fitte organisaties. We leven in een wereld met nieuwe inrichtingsprincipes (zelfredzaamheid, waarde toevoegen voor onze klant, proces en ketengericht denken), terwijl nog veel organisaties vaak ingericht zijn op verouderde veronderstellingen die leiden tot bureaucratie (procedures, richtlijnen, inbouwen van veel controles en afleggen van verantwoording zijn dominant). Hoe richt je een organisatie in, uitgaande van deze nieuwe inrichtingsprincipes. De masterclass is met name bestemd voor bestuurders, directie en management in een doorgroeifunctie.
  • In 2019 start ook weer de 16e editie van de Masterclass management control.
    Op welke wijze worden organisatiedoelstellingen gerealiseerd. De focus is gericht op het verbeteren van de bedrijfsvoering: op welke wijze kunnen we de basis op orde krijgen en houden en tegelijkertijd innoveren. Deze masterclass is bestemd voor managers, controllers en medewerkers in de ondersteunende dienst.


THE NEXT FIT 2019

Voorafgaand aan THE NEXT FIT hadden we onszelf een doel gesteld. Namelijk om onze aanwezige relaties te inspireren met een goed verhaal en een platform te creëren voor het delen van kennis en ervaringen. Gezien de vele positieve reacties die we hebben mogen ontvangen over zowel de organisatie als ook de inhoud kunnen we vaststellen dat we die doelstelling bereikt hebben. En dus kijken we met veel trots terug op de eerste editie van THE NEXT FIT.

Het goede gevoel dat we overgehouden hebben aan dit event inspireert ons ook weer om alvast vooruit te kijken naar THE NEXT FIT 2019. Vanuit de evaluatie die we gedaan hebben onder de bezoekers hebben we alvast waardevolle input mogen ontvangen voor volgend jaar. Na de zomer zullen we de balans opmaken en starten met de voorbereidingen voor THE NEXT FIT 2019 om er ook dan weer een topevent van te maken. Wij kijken er in ieder geval alweer naar uit!

Gerelateerde berichten