Scroll to top
© 2017, Norebro theme by Colabr.io

De BZT in Agile Scrum

De knop is om, we hebben ervoor gekozen om Agile Scrum in te zetten voor het uitvoeren van onze projecten. We hebben onze projectleiders een cursus laten volgen en hier en daar verschijnen de eerste scrumborden. Maar waar blijft nu toch het resultaat? Waar zijn de voortgangsrapportages naartoe? Is Agile Scrum dan toch niet geschikt voor ons?

Bloed, Zweet en Tranen
De invoering van Agile Scrum vraagt om bloed, zweet en tranen van alle betrokkenen. Starten met Agile Scrum betekent immers een nieuwe manier van werken en niet alleen voor de teamleden maar voor de hele organisatie.

Met de beste bedoelingen starten organisaties met de invoering van Agile Scrum. Vaak ter ondersteuning van ICT gerelateerde projecten maar steeds vaker ook elders binnen de bedrijfsvoering. Maar de overgang naar Agile Scrum is niet voor elke organisatie even gemakkelijk. De invoering van Agile Scrum is een verandering die breed in de organisatie zichtbaar en voelbaar is. We gaan namelijk een ander gedachtegoed en werkwijze toepassen. Heel vaak voeren we de veranderingen door naast de bestaande omgeving. Want sommige projecten willen we niet of hoeven niet via de Agile Scrum aanpak te verlopen.

Het is erg belangrijk dat de medewerkers breed worden geïnformeerd over de verandering ongeacht of je Agile Scrum eerst klein op een afdeling wilt invoeren of direct organisatie breed. De nieuwe manier van werken moet bij iedereen bekend zijn inclusief wie bij de start welke rol vervult. Zo creëer je transparantie binnen de organisatie en is vooraf duidelijk wie de aanspreek personen zijn.

In deze eerste periode wisselen enthousiasme en verwarring elkaar regelmatig af. Zowel de managers als de medewerkers moeten erg wennen aan de nieuwe ruimte die ontstaat in de werkwijze. Medewerkers vragen bij de start nog specifiek naar taken of vragen aan welk proces zij zich moeten houden. Managers geven graag invulling aan deze vraag en hebben soms nog niet het juiste gevoel om het team zelf de aanpak te laten bepalen. Fouten maken mag in deze fase en er vervolgens van leren moet.

Doorzetten loont
Hoe dan ook komen er na enige tijd vragen of de invoering van Agile Scrum wel de juiste keuze is geweest? Verwachtingen – realistisch of niet – zijn niet allemaal waargemaakt. De inspanning (b)lijkt toch groter dan verwacht. Dit is voor veel organisaties het ‘moment van de waarheid’. Nu is het zaak om realistisch te evalueren en met overtuiging vol te houden. Niet alleen leidinggevenden maar ook de ‘ambassadeurs’ in de teams spelen hier een belangrijke rol in. Haal de ervaringen breed op, neem alle feedback serieus en ga aan de slag met de verbeterpunten. We zien dat organisaties die goed door deze fase heen komen, hun keuzes rondom Agile werken opnieuw hebben bevestigd en hebben geleerd van hun fouten vanaf dan echt gaan de toegevoegde waarde van Agile Scrum verzilveren.

Kortom, laat het voorgaande voor organisaties die nog aan de vooravond staan een signaal zijn om de invoering van Agile Scrum niet te licht op te pakken. Voor hen die na de eerste enthousiaste sprints dreigen vast te lopen een aanmoediging om vol te houden.
Voor iedereen die door deze moeilijke fase heen is gekomen de complimenten voor alle Bloed, Zweet en Tranen (BZT). Wees trots en profiteer nog lang van de resultaten van Agile Scrum!!

Meer weten
Wil je weten hoe we kunnen helpen om ook jouw organisatie wendbaar te maken, lees dan hier verder!
De komende maanden delen we graag meer van onze kennis en ervaring. Volg ons op LinkedIn en houd onze website in de gaten om erachter te komen hoe je Agile werken borgt binnen je organisatie en welke medewerkersprofielen het beste passen bij de verschillende SCRUM-rollen.

Gerelateerde berichten