Scroll to top
© 2017, Norebro theme by Colabr.io

Agile aan de directietafel: Wie durft?

“De beste vernieuwing ontstaat bottom-up!” Maar wat als dat nou niet gebeurt?
Aan menig directietafel is dat een gedeelde conclusie en zorg. Het aantal directietafels waarbij vervolgens iemand op staat en zegt ‘dan gaan wij het toch anders doen!’ is helaas minder groot.

Daarom hierbij de uitdaging aan besturen en directies om zelf met visie en durf de eerste stap te zetten. Inspireer, faciliteer, experimenteer en….. profiteer.  Nee er zijn geen garanties aan de voorkant, maar is niets doen echt een optie??

Als Agile vooral gaat over leiderschap (meer nog dan management) dan is de directietafel toch dé plek om hier met elkaar invulling aan te geven.

Agile leiderschap gaat niet over een nieuwe manier van leidinggeven aan teams. Niet over processen voorschrijven, de efficiëntie verhogen of dagelijks beslissingen nemen. Nee, Agile leiders geven leiding door precies die omgeving te creëren die teams nodig hebben om te groeien en te verbeteren. Binnen deze omgeving optimaliseren de teams zelf de processen, verhogen ze hun eigen effectiviteit en efficiëntie en nemen ze zelf dagelijks beslissingen. Dat maakt deze teams heel wendbaar. Ze organiseren hun eigen werk en ze hebben alle competenties en vaardigheden om dat te doen.

Directies die deze stap durven zetten worstelen vervolgens met de vraag ‘wat is onze rol in deze transitie?’ Die rol zien wij vooral op de volgende vier onderdelen: Inspireer op het doel, faciliteer eigenaarschap, leer sneller en ontwerp betere gewoontes.

In vogelvlucht dus:

Inspireer op het doel.
Het is de taak van de agile leider om ervoor te zorgen dat elk team die heldere en inspirerende focus heeft op wat ze moeten bereiken. In de praktijk betekent dit: ervoor zorgen dat het team begrijpt waarom producten en diensten interessant zijn voor klanten en hoe dit waarde genereert voor het bedrijf.

Faciliteer eigenaarschap.
Eigenaarschap is niet iets dat een team zich laat opleggen. Teams kunnen eigenaarschap alleen vrijwillig pakken. De agile leider kan alleen een inspirerende omgeving creëren en zo eigenaarschap stimuleren. Het is hierbij cruciaal teams precies die vrijheid te geven die past bij hun eigen volwassenheid.

Leer sneller.
Succesvolle agile leiders hebben teams die leren consequent toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden. De rol van de agile leider is daarbij die van mentor van de experimenten zodat het team veilig kan leren.

Ontwerp betere gewoontes.
Agile leiders geven hun teams vrijheid, ruimte, vertrouwen en inspiratie voor hun dagelijkse werkzaamheden en het vergroten van hun klantimpact. Ze opereren zelf meer op de achtergrond en hebben niet de behoefte om zich met de dagelijkse werkzaamheden bezig te houden. Als de doelen inspirerend zijn, de teams eigenaarschap pakken en snel leren, kan de agile leider zich steeds meer richten op de cultuur.

Uiteraard hebben ook management en medewerkers hun eigen specifieke rol in een succesvolle AGILE-transformatie maar er is maar één tafel die echt bepalend is voor deze vier genoemde onderdelen….De Directietafel.

Meer weten
Wil je weten hoe we kunnen helpen om ook jouw organisatie wendbaar te maken, lees dan hier verder!
De komende maanden delen we graag meer van onze kennis en ervaring. Volg ons op LinkedIn en houd onze website in de gaten om erachter te komen hoe je Agile werken borgt binnen je organisatie en welke medewerkersprofielen het beste passen bij de verschillende SCRUM-rollen.

Tenslotte, directies die durven dagen we graag uit om contact met ons op te nemen.

Gerelateerde berichten