Scroll to top
© 2017, Norebro theme by Colabr.io

Belofte 4

Wij zoeken naar de balans tussen de basis op orde en innovatie

Balans is altijd goed. In alles wat je doet. Tot zo ver niks nieuws. Maar wat bedoelen we dan met de basis op orde? En innovatie? En waarom is de balans tussen die beide factoren dan zo belangrijk?

Als je de basis op orde wilt hebben, wil je niet verrast worden en zou je het liefst de uitkomsten en het gedrag volledig voorspellen en beheersen. Dat vraagt om efficiency, strakke procedures en regels en is veelal gericht op het behalen van korte termijn resultaten. Feitelijk betekent dit, het beheersen van de dagelijkse gang van zaken voor de primaire en ondersteunende activiteiten.

En innovatie? Innovatie vraagt om ontdekking, verandering, flexibiliteit en creativiteit en is primair gericht op de lange termijn. Het betekent risico’s nemen. Je weet vooraf niet wat de uitkomsten zijn, maar je wilt iets nieuws neerzetten. Iets onverwachts. Omdat je daarmee de ander een stap voor blijft.
Denk weer aan die atleet. Ook hij heeft een basis. Zijn materiaal moet op orde zijn, hij zal geregeld moeten trainen, hij zal voldoende moeten rusten en hij zal een bepaald voedingspatroon moeten hanteren. Dat zijn de randvoorwaarden om te presteren. Maar als hij écht beter wil worden zal hij ook moeten innoveren. Kijken naar nieuwe trainingsmethoden, andere voedingsschema’s en doorontwikkeld materiaal. Alleen dan kan hij beter worden en zijn tegenstanders voorbij streven.

En waarom is die balans dan zo belangrijk? Nou, omdat je met alleen de basis op orde niet verder komt en innoveren alleen nut heeft als je randvoorwaarden zijn ingevuld. Want je kunt nog zo’n innovatief trainingsschema hebben, als je je schoenen vergeet kom je nog nergens!