Samenwerken in netwerken
Dromen...verbinden...transformeren!

De vraag is niet óf, maar hóe! 

De vraag óf organisaties moeten samenwerken om de steeds complexer wordende maatschappelijke opgaves aan te gaan ligt eigenlijk al achter ons. Hóe organisaties binnen de publieke-, maar zeker ook de private sectoren, samen aan de slag gaan op complexe en dynamische vraagstukken is de vraag die er op dit moment écht toe doet!

De sociale vraagstukken van vandaag, zoals de vergrijzing van de bevolking, de integratie van nieuwkomers en klimaatverandering zijn dusdanig complex dat het simpelweg onmogelijk is voor organisaties om er alleen invulling aan te geven vanuit hun eigen expertise.

Elke organisatie kent haar eigen uitdagingen, context en ambities. En elke organisatie heeft ook zijn eigen unieke identiteit. En juist dat maakt samenwerken zo complex. Want in een effectieve samenwerking, wordt tussen de organisaties het gezamenlijk belang gevonden zonder de kracht van ieders unieke identiteit te verliezen.

Daarnaast hebben organisaties te maken met een toenemende druk om politiek en bestuurlijk grip te houden. Dat zien wij dagelijks terug bij de organisaties die wij adviseren of begeleiden. Hoe zorgen we dat onze inwoners, cliënten, leerlingen of klanten het meest uit de samenwerking halen? Leidt de investering die we doen wel tot de gewenst effecten? Juist in een tijd waar menskracht en middelen schaars zijn.

Een goede samenwerking heeft aandacht voor ieder van deze individuele organisaties. Vanuit begrip voor elkaar en de ruimte om te doen wat nodig is om aan boord te blijven. Daarbij is respect voor eenieders autonomie om hun eigen unieke doelen na te streven, maar ook het besef dat gezamenlijkheid zorgt voor een krachtiger en efficiëntere aanpak van gedeelde uitdagingen.

Samenwerken is abstracte wetenschap met concrete succesfactoren! 

Onze visie op samenwerking draait om het bouwen van sterke en flexibele netwerken die zowel binnen als tussen sectoren opereren. Netwerken waarin de deelnemende partijen hun eigen unieke expertises inzetten om samen bij te dragen aan de maatschappelijke opgaves. Daarbij onderscheiden we enkele cruciale succesfactoren. Deze factoren zijn:

 

  • Relatiegericht werken | Samenwerken is gericht op resultaat, maar start altijd vanuit vertrouwen. Daarom nemen we de tijd om de relatie zorgvuldig op te bouwen!
  • Continue evaluatie en reflectie | Bestendig samenwerken vraagt om voortdurende evaluatie en bijsturing. Niet alleen op resultaat, maar zeker ook op het proces en gedrag!
  • Diversiteit in deelname | Een succesvolle samenwerking dient een gezamenlijk doel, maar heeft zeker ook oog voor de eigen identiteit van de individuele partijen!
  • Professionele ruimte | Vertrouwen in handelen van de professionals van de afzonderlijke partijen stimuleert innovatie en proactief denken, wat bijdraagt aan de samenwerking, maar ook aan de professionaliteit van de afzonderlijke organisaties!
  • Onafhankelijke procesbegeleiding | Onze onafhankelijkheid binnen de samenwerking creëert een neutrale omgeving waar alle partijen zich gehoord en gewaardeerd voelen én stelt ons in staat te bemiddelen bij eventuele conflicten!
  • Van strategie tot transformatie | We bepalen niet alleen de richting in gezamenlijkheid, maar slaan ook de brug naar het daadwerkelijk behalen van tastbare resultaten!

Dromen… verbinden… transformeren! 

Om sterk en flexibele netwerken te creëren doorlopen we drie essentiële fasen met elkaar: Dromen… Verbinden… Transformeren!

Het start altijd met de verkenningsfase… vanuit de droom! Wat willen we bereiken met elkaar? Waar zitten de obstakels? En hoe groot is het draagvlak? Wat willen we inbrengen en wat willen we eruit halen?

Vanuit die gezamenlijke droom ontstaat de verbinding en wordt de samenwerking verder vormgegeven op basis van inhoud, proces en gedrag!

En als dat allemaal staat… dan gaan we vliegen! Of beter gezegd, transformeren! En dat is op allerlei verschillende manier mogelijk. Van netwerkverband tot eigen organisatie. Zolang je maar constant monitort en bijstuurt waar nodig, zodat de samenwerking effectief blijft en kan uitgroeien tot een succes!

Maar naast dat alles blijft samenwerken vooral mensenwerk. Mensen maken de samenwerking en daarom gaan we bij ORGfit uit van de talenten en de initiatieven van de samenwerkingspartners. We stimuleren de regie en voegen er waarde aan toe. Én we sturen altijd op de toegevoegde waarde voor de klanten van de samenwerkingspartners én we zijn pas tevreden als de samenwerking ook werkt in de praktijk. Daarom houden we het niet bij dromen alleen, maar begeleiden we de samenwerking tot en met de verwezenlijking van de vooraf gestelde doelen!

Gerelateerde
producten.

  • Begeleiden samenwerkingsverbanden
  • Begeleiden fusietrajecten
  • Programma- en portfoliomanagement

Nieuwsgierig geworden?

Ik plan graag een afspraak met je in om de diensten van ORGfit en de mogelijkheden tot verbindingen te bespreken.