Transformatie in duurzaamheid
Van verantwoorden naar maatschappelijk waarde creëren!

Het onderwerp is complex, de aanpak niet! 

Duurzaamheid is voor veel organisaties een complex begrip. Het is een onderwerp dat steeds nadrukkelijker aanwezig is, maar dat ook nog tal van vragen oproept bij veel organisaties. 

Die complexiteit komt vooral doordat de term duurzaamheid een heel ruim begrip is, waar zaken als circulariteit, afvalvermindering, CO2-reductie, duurzaam sociaal beleid en duurzame governance onder vallen, maar waarvan we vaak niet precies weten wat het allemaal van ons vraagt. Je voelt dat je er als organisatie iets mee moet en/of wilt, maar weet vaak ook nog niet wát dan precies. En als je het wel weet, waar begin je dan? 

Dat maakt dat de volwassenheidsniveau’s ten aanzien van het invullen van de duurzaamheidsopgave, en daarmee ook de ontwikkelbehoeften, vaak ver uit elkaar liggen.   

De vragen die op ons afkomen ten aanzien van het duurzaamheidsvraagstuk zijn dan ook heel divers. Soms zitten organisaties in de verkennende fase en willen ze vooral geïnformeerd en geïnspireerd worden op actuele ontwikkelingen en voorbeelden uit de verschillende branches. 

Andere organisaties zijn al aan de slag om invulling te geven aan hun duurzaamheidsopgave. In sommige gevallen omdat het vanuit een duurzaamheidswetgeving, maar steeds vaker ook vanuit een intrinsieke behoefte om een duurzame maatschappelijke impact te maken. 

In dat geval zit de ontwikkeluitdaging veel meer in het projectmatig organiseren en implementeren van alle verschillende initiatieven die er opgepakt worden rondom het onderwerp duurzaamheid. Vaak weten deze organisaties al welke maatschappelijke impact ze nastreven, maar zijn ze vooral op zoek naar hóe ze dat moeten vormgeven. 

Daarbij kun je denken aan project-, programma- en portfoliomanagement om alle initiatieven van de grond te krijgen en in de lucht te houden, maar ook aan het in kaart brengen van de impact van de verschillende ketenpartners én het maken van de juiste keuzes op basis van een risico- en impactanalyse. 

En dat maakt het onderwerp duurzaamheid opeens een stuk minder complex. Want ondanks dat de materie ruim omvattend is, is de route naar het gewenste resultaat en de manier waarop wij je kunnen ondersteunen precies wat je van ons gewend bent! 

Het start vanuit maatschappelijke waarde! 

En dat betekent ook dat we het duurzaamheidsvraagstuk op dezelfde manier benaderen als andere ontwikkelvraagstukken. Namelijk door te starten vanuit je toegevoegde klantwaarde. Uiteraard rekening houdend met en inspelend op de wet- en regelgeving én verslaglegging die er van je gevraagd wordt als organisatie, maar wel de speelruimte benuttend om daadwerkelijk het verschil te maken voor de omgeving! 

Daarom zien we het voldoen aan wet- en regelgeving ook niet als doel, maar als randvoorwaarde bij het creëren van maatschappelijke waarde. Dus hoewel het voldoen aan duurzaamheids- en verslagleggingseisen vaak voelt als het inspelen op de veranderingen van buitenaf, doen we dat ook in dit geval op de ORGfit manier… namelijk door vooral trouw te blijven aan je eigen identiteit en ambities als organisatie. 

Het zal je dan ook niet verbazen dat we de duurzaamheidsopgave niet zien als een verplichting om verantwoording af te leggen, maar als een kans om daadwerkelijk maatschappelijke impact te maken op de manier die past bij jouw organisatie! En die verslaglegging? Dat is niets meer en niets minder dan een verantwoording van de impact die je gemaakt hebt. 

Integraal waarde creëren! 

Dus wil je invulling geven aan de duurzaamheidsopgave, wil je voldoen en wet- en regelgeving én wil je dit ook verantwoorden middels de vereiste verslaglegging… maar wil je dat vooral doen door samen op zoek te gaan naar de initiatieven die daadwerkelijk maatschappelijke waarde toevoegen én die passen bij jouw organisatie, dan helpen we je graag met het organiseren, uitlijnen, van de grond krijgen en laten vliegen van al jouw duurzaamheidsinitiatieven. 

Dat doen we door niet alleen onze ruime kennis en ervaring binnen de verschillende branches in de keten in te zetten, maar vooral ook door onze dienstenthema’s gericht in te zetten op jouw specifieke vraagstuk. 

Door Samenwerken in netwerken brengen we de verschillende stakeholders met elkaar aan tafel en pakken we door richting een netwerksturing en een structurele samenwerking. Met Presteren met processen laten we de duurzaamheidsambitie en -initiatieven integraal landen in je processen en met Sturen op impact sturen we niet sec op verantwoording, maar focussen we juist op de maatschappelijke impact die je als organisatie wilt bereiken. En wil je ICT en AI inzetten om je duurzaamheids-initiatieven efficiënt en slim te organiseren, dan doen we dat met Mensgerichte digitalisering. 

Dus moet je óf wil je iets met duurzaamheid, moet je de route nog uitstippelen óf ben je al onderweg… en wil je verantwoorden, maar vooral maatschappelijke waarde creëren? Dan praten we je graag bij over ORGfit Transformatie in Duurzaamheid! 

Gerelateerde
producten.

  • Herijking strategie
  • Risicomanagement
  • Scenario- en impactanalyses
  • Programma- en portfoliomanagement
  • Begeleiden samenwerkingsverbanden

Nieuwsgierig geworden?

Ik plan graag een afspraak met je in om de diensten van ORGfit en de mogelijkheden tot verbindingen te bespreken.