ORGfit haalt met 4 teams de IRONMAN finish!

Afgelopen weekend was het dan eindelijk zo ver. Na maanden van trainen en voorbereiden was het IRONMAN weekend in Maastricht dan toch aangebroken. ORGfitstond met vier relay teams aan de start. Drie teams zouden op zaterdag de uitdaging aangaan op de 5150 afstand (1,5K zwemmen, 40K fietsen en 10K hardlopen) en één team ging waagde zich zelfs aan de 70.3 (1,9K zwemmen, 90K fietsen en 21K hardlopen).

Hoewel de eerste teams pas op zaterdag aan de start zouden verschijnen, viel de eerste tegenslag echter al op zondag te noteren. Door de overstromingen die Zuid-Limburg even daarvoor op zijn kop hadden gezet bleek de stroming in de Maas dusdanig hard te zijn dat de organisatie de veiligheid en de gezondheid van de zwemmers niet kon garanderen. Het gevolg was dat de triatlon werd omgezet naar een run-bike-run event, waarbij het zwemmen dus kwam te vervallen.

Voor onze zwemmers natuurlijk een enorme tegenslag omdat de mannen de afgelopen maanden alles in het werk hadden gesteld om zowel conditie als ook techniek op het juiste peil te krijgen voor de IRONMAN. De talloze uren in het zwembad en de ontelbare meters in de Maas moesten nu echter terugverdiend worden op het asfalt, want de heren moesten 5K hardlopen in plaats van 1,5K zwemmen.

Zaterdag 31 juli 2021 | 5150

Ondanks dat de teleurstelling groot was, ging de knop snel om. Het doel was namelijk te belangrijk om lang bij de pakken neer te blijven zitten. Er moest namelijk geld opgehaald worden voor Stichting De Knoevel. En gelukkig bleek deze eerste tegenslag ook direct de laatste, want vanaf het moment dat het startschot klonk schoten Wouter, Laurent en Roger uit de startblokken. 5K later mochten ze het stokje overdragen aan onze fietsers.

Daarna was het de beurt aan Renate, John en Alain om alle trainingsarbeid om te zetten in een mooie tijd. Maandenlang waren ze samen het heuvelland ingetrokken om kilometers te maken en de route te verkennen. Waar zitten de steilste klimmetjes? Wanneer kun je het beste schakelen? Het zat allemaal opgeslagen in de hoofden en nu was het tijd om al die kennis en ervaring te verzilveren. En dat lukte met verve, want alle drie onze fietsers wisten boven zichzelf uit te stijgen en een toptijd te noteren.

Leeg gestreden kwamen onze fietshelden aan in de wisselzone om voor de laatste keer die zaterdag het stokje door te geven. Het was nu aan onze hardlopers Manon, Raf en Remco om alles te geven richting de finish van de 5150. Een opgave die wel toevertrouwd was aan dit drietal. Ook zij hadden namelijk niet stilgezeten in de maanden voorafgaand aan de IRONMAN en snelden dan ook in rap tempo richting het Gouvernement waar ze opgewacht werden door hun teamgenoten en hun collega’s om daar nog de laatste aanmoedigingen te ontvangen en gezamenlijk de finish te halen.

Zondag 1 augustus 2021 | 70.3

De missie was volbracht. Althans, de helft van de missie. Want een dag later stond zoals gezegd de 70.3 op het programma. Een monster met 2x de omvang van de 5150, waar zich toch drie ORGfitters aan durfden te wagen. En hoewel Wouter al vaker meedeed aan de triatlon, Ralph al duizenden kilometers in de benen had zitten als fanatiek fietser en Raf zijn hand normaal gesproken niet omdraait voor een halve marathon, was de spanning toch voelbaar! Niet alleen bij de sporters, maar zeker ook bij de collega’s langs de kant.

De zondagochtend brak aan en de opening was aan Wouter. Ook hij mocht een dag later niet het water in, maar moest zijn meters rennend afleggen. 10.000 in totaal! Het bleek voor Wouter geen probleem. Zijn deelname aan dit evenement was voor hem vooral een opmaat naar de IRONMAN die hij in het najaar individueel zou gaan afleggen in Venetië. Niet geheel verrassend dus noteerde hij een toptijd en lanceerde daarmee Ralph, die de grootse prestatie van Wouter probeerde te evenaren op de fiets.

Het werd 90 kilometer knallen (of stoempen zoals hij het zelf benoemt) voor Ralph. De man die het normaal gesproken van zijn stijl en finesse moet hebben blijkt ook ontzettend diep te kunnen gaan en die kwaliteit benutte hij dan ook optimaal tijdens zijn rit door de Limburgse heuvels. Het leverde hem groot respect én een prachtige tijd op.

Two down, one to go! Na maanden van trainen, samen optrekken en elkaar naar grotere hoogtes aansporen was het de eer aan Raf Withofs om het laatste hoofdstuk in ons IRONMAN verhaal te schrijven. En die taak was aan Raf wel toevertrouwd. Hij ging dan ook als een bliksemschicht van start, leek onderweg het even wat moeilijker te krijgen, maar toverde tijdens de laatste meters richting finish toch weer zijn kenmerkende glimlach op zijn gezicht. Vlak voor de brug richting Gouvernement stapten ook Wouter en Ralph weer in de race, vergezelden Raf richting finish en bereikten gezamenlijk, met zes handen in de lucht, ons einddoel.

Na het bitter komt het zoet!

Vier teams die de uitdaging aangingen, vier teams die de finish bereikten. Wat ons betreft een prestatie van wereldformaat die ook nog eens resulteerde in een geweldig donatiebedrag voor Stichting De Knoevel. Want na het bitter komt het zoet, en dus was het nu de beurt aan onze atleten om te applaudisseren. Want onze eigen Thelma die samen met Laurent zoveel mogelijk sponsorgeld hadden opgehaald mochten een prachtig bedrag van € 5000,- overhandigen aan Stichting De Knoevel.

Een bedrag wat De Knoevel overigens een paar dagen later zou gaan gebruiken om met 80 gezinnen een geweldige verwendag te beleven in de Efteling. Wat ons betreft de perfecte afsluiting van een geweldige reis!